Okrádal jsem a okrádám dál. Aneb v Řízkárně se po roce nic nezměnilo

ŘízkárnaOd posledních akcí Solis a MSS ve sporu s Řízkárnou a její majitelem Vladimírem Krulcem už uplynul nějaký ten pátek. Bohužel i když jsme se dlouhodobě (2014-2015) snažili o vyplacení poškozených zaměstnanců, kteří nedostali mzdy, a nátlak stupňovali, Krulec je stále nevyplatil. Zřejmě matematika nebyla ve škole jeho silnou stránkou, když si neumí vypočítat, že je výhodnější vyplatit svých bývalých zaměstnanců, než po špatné reklamě dlouhodobě přicházet o zisky. Jedině, že by těch nevyplacených zaměstnanců bylo víc, co by se vyšplhalo až na několik desítek až stovek tisíc, o které by samozřejmě nechtěl přijít.
Setkali jsme se s jedním z posledních okradených a vyzpovídali jej ohledně situace v Řízkárně. Vraťme se však na chvíli do minulosti a připomeňme si v krátkosti, o co v Řízkárně šlo.

Pozadí sporu:

Vladimír Krulec je proslulý tím, že svým bývalým zaměstnancům nevyplatil mzdy.
Jejich pokusy o domluvu s ním nepřicházely v úvahu a nepříjemnou situaci odmítal jakkoliv řešit. Vzhledem k nestandardním smlouvám a z toho vyplývající nejistotě domáhat se svých práv soudní cestou se rozhodli někteří zaměstnanci situaci řešit s pomocí solidárních sítí, jejichž akce vyústily v otevřené protesty proti praktikám majitele restaurace Řízkárna. Poté co se jedna z poškozených zaměstnankyň dozvěděla o solidárních sítích, kontaktovala MSS (Mosteckou solidární síť) a ta pak SOLIS (Pražskou solidární síť).

Dne 13.9. 2014 zaměstnanci spolu s MSS a SOLIS předali dopis Krulcovi s výzvou k zaplacení mzdy s ultimátem 7 dní, na kterou majitel nijak nereagoval. Následovaly pravidelné akce na podporu zaměstnanců. Pikety před Řizkárnou, informování zákazníků, výlep plakátů, hromadné posílání mailů, telefonáty a pod. Po několika akcích a medializaci případu se postupně začaly ozývat další poškození zaměstnanci. Jejich přesný počet neznáme. Jisté ale je, že jde o několik desítek lidí, kteří v různou dobu v Řizkárně pracovali. Největší protest proběhl 15. 2. 2015 na Andělu, kde se shromáždili bývalí zaměstnanci společně s jejich podporovateli, odkud se vydali na pochod k restauraci Řízkárna.
Před pár dny jsme se setkali s jedním z posledních okradených. Respektujeme jeho žádost o nezveřejnění jména, budeme ho tedy nazývat Tomáš. Zde je jeho příběh.Krulec

Bez smlouvy a bez peněz

Tomáš je mladý sympatický kluk, který potřeboval rychle sehnat práci a neměl čas zjišťovat info o Řízkárně, a ani o ní před tím nikdy neslyšel. Neměl zájem o dlouhodobější práci, maximálně pár týdnů, dokud si něco najde. Tuhle práci si našel na internetu. Pak se účastnil pohovoru, kde mu byli sděleny podmínky a slíbených 70 až 80 kč na hodinu. Žádné pojištění, žádná smlouva. Práce bez smlouvy se mu sice moc nepozdávala ale byl v situaci, kdy potřeboval nutně peníze, tak to vzal. Dohodli se, že peníze mu Krulec bude platit na ruku, zhruba po týdnu nebo když si o ně zažádá. Na pohovoru se k němu Krulec údajně snažil chovat pohodově. I následující dny, kdy chodil do práce, k němu byl docela milý, chválil ho a vše bylo v pořádku.
Tomáš do práce nastoupil jeden pátek (už roku 2016) jako pomocná síla do kuchyně. Udělal ale i několik rozvozů, když bylo třeba. Odpracoval necelé tři dny a poslední den byl za zvláštních okolností vyhozen.
Jelikož byl v špatné situaci, o peníze si zažádal třetí den. (Ješte nevěděl, že právě to se mu stane osudným.) Řízek na to, že mu je později donese. Spokojen s odpovědí pokračoval v běžných pracovních povinnostech. Když mu však zavolal bratr z ciziny, což byl důležitý hovor, na chvíli vyšel z kuchyně ven. Prý šlo jenom o chviličku, maximálně pět minut.
V restaurací v té chvíli nikdo nebyl. Když se vrátil, začal po něm křičet, ať se sbalí a ať vypadne a že nedostane žádné peníze. Bez napomenutí, bez vysvětlení. Do tehdy milý Krulec najednou úplně změnil chování a na Tomáše začal nadávat, křičet a vyhodil ho. Odpracoval zde něco nad 20 hodin. Když se Řízek zeptal číšnice, která zapisovala docházku, zda má Tomáš zapsaný příchod a odchod, odpověděla, že nemá. Krulec na to, že tím pádem ho nemají nikde zapsaného a ani nemá smlouvu, takže mu nic nedluží. Bez smlouvy a bez peněz, podvedený smutný mladík opouští restauraci a snaží se pochopit co se vlastně stalo. Bohužel skončil jako mnoho jeho dalších okradených předchůdců.

Situace v Řízkárně

V Řízkarně pracují momentálně asi čtyři lidé.(Pozn.Solis: Možná víc ,Tomáš myslel, zřejmě čtyři na jedné směně.) Číšnice, kuchaři, rozvozáci + pomocník v kuchyni. Dost možná se jedná o muže bez domova, který bude dělat za ubytko, jídlo a pár korun. Vyjádřil se, že „lépe než v zimě na ulici“. ŘízkárnaPodle našich informací Krulec ignoruje nedodržování hygieny, například špinavé oblečení, nabírání jídla rukama a podobně. Během pracovních dnů Tomáše chodili do Řízkárny každý den lidé na pohovory. Cca tři denně. (Ano, stále se najdou tací, kteří o této proslulé restauraci neslyšeli, nečetli nebo prostě ignorují upozornění bývalých zaměstnanců a solidárních sítí.) Domníváme se, že další personál se střídá jako na běžícím pásu. A to za mizernou nebo žádnou mzdu. Tomášův příběh je toho živým příkladem. Jak jsme se dozvěděli, Krulec udělal se zaměstnanci mítink, kde je upozornil, jak se mají chovat, když někdo přijde dělat problémy. Na některých místech má uložené obušky a bejzbolky. Ve dveřích od kuchyně je připraven zámek nebo klíč ve dveřích, aby se okamžitě zamkli, kdyby byl „poplach“. Vzpomínal také na to, že mu tam někdo ohlašuje bomby.

Závěr

Jak sami vidíte, v Řízkárně se toho moc zřejmě nezměnilo. Prosíme Vás proto. Než si budete chtít objednat jídlo nebo navštívit Řízkárnu, ať už kvůli pohovoru nebo jako zákazník, vzpomeňte si na desítky okradených zaměstnanců, špatné pracovní podmínky a nekonečnou aroganci a ignoranci jejího majitele. Budeme taky rádi, když dáte Krulcovi vědět, co si o jeho praktikách myslíte. Klidně nám pošlete kopii mailu.
tel.: 257 210 146
tel2.: 773 686 865
info@restaurace-rizkarna.cz
Pokud máte podobné zkušenosti, budeme rádi, když nás kontaktujte na našem mailu solispraha@riseup.netŘízkárna

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone